Wat is EFT?

EFT is eenvoudig te leren methode die we gebruiken om ongewenste negatieve emoties los te koppelen van vervelende ervaringen uit het verleden. Dat doen we door verbinding te maken met de herinnering uit het verleden via focustechnieken (visualiseren en gebruik van woorden). Hierdoor kunnen we de herinnering in het nu weer voelen. Gelijktijdig gebruiken we acupressuur om de ongewenste emotie die eraan gekoppeld is, van negatief naar neutraal te brengen. Door met de vingers te kloppen op acupunctuurpunten op het gezicht en bovenlichaam (over de kleding heen) verdwijnt de negatieve spanning van de emotie. De herinnering aan de situatie uit het verleden is er daarna nog wel, alleen voelen we er niet meer dezelfde emotie bij. Het effect van EFT, mits goed toegepast, is blijvend.

Een praktisch voorbeeld

Stel, je bent als kind op school uitgelachen tijdens een spreekbeurt (vervelende ervaring). Je voelde je ellendig, kreeg een knoop in je maag en had wel door de grond willen zakken. Wanneer dat gebeurt, wordt die emotie (ongemak) gekoppeld aan de ervaring die je opdoet (uitgelachen tijdens een spreekbeurt). Als je daarna in een situatie komt die vergelijkbaar is (presentatie geven op werk), vertoon je automatisch dezelfde emotie/reactie (ongemak, knoop in de maag). Dat komt omdat die eerdere vervelende situatie en bijbehorende emotie, in de nieuwe situatie opnieuw wordt getriggerd. Met EFT doorbreek je zo’n automatische respons.

Zo werkt EFT in de praktijk

Hoe het werkt, leg ik uit aan de hand van hetzelfde voorbeeld. Met EFT maken we verbinding met de herinnering (spreekbeurt), waardoor dat vervelende gevoel in het nu weer voelbaar is. Onderwijl kloppen we op de acupunctuurpunten en gebruiken we woorden om op het probleem te blijven focussen. Na enige tijd zwakt de emotie of het vervelende gevoel steeds meer af, tot het punt dat het helemaal niet meer voelbaar is. Dan is de emotie losgekoppeld van die specifieke situatie. Wanneer je in de toekomst in een vergelijkbare situatie komt, wordt die oude emotie nu niet meer getriggerd. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe positieve emoties (plezier, trots) bij de ervaring (presentatie op werk).

Waar gebruik je het voor?

EFT is bruikbaar voor elk probleem waar spanning of stress op zit. De bedenker van EFT, Gary Craig, zegt hierover: “Try it on everything”. Baat het niet, dan schaadt het niet, is ook een uitspraak die voor EFT absoluut opgaat.

Wat als ik geen negatieve ervaringen weet en wel klachten ervaar?

Soms ligt er een onbewust opgeslagen ervaring ten grondslag aan een klacht. Tijdens de EFT sessie gaan we dan samen op zoek naar de achterliggende oorzaak. Het kan zijn dat die door de kloptechnieken en vraagstelling toch naar boven komt als actieve herinnering. Het kan ook zijn dat dit niet het geval is en dat we werken aan de klacht, zonder de oorzaak te weten. Het is dan vaak alsnog mogelijk om de klacht op te lossen of te verminderen.

Traumatische ervaringen en EFT

Het risico bij het werken met trauma, is herbeleving van dit trauma. Daarom werken we in geval van trauma bij EFT met een aangepaste werkwijze. Waar we normaal gesproken juist verbinding maken met de herinnering (associatie), vermijden we bij trauma deze verbinding in eerste instantie (dissociatie). We werken heel algemeen, terwijl we toch de intensiteit van de emoties rondom het trauma verlagen. Ze zijn dan alleen niet (extreem) voelbaar in het hier en nu. Stap voor stap werken we toe naar meer associatie met het trauma. Naarmate de emoties zakken, wordt het makkelijker en lichter om de situatie onder ogen te zien. Het is een milde manier om het trauma te benaderen, die desondanks zeer snel werkt. Het is niet nodig om het trauma in alle heftigheid te herbeleven, om het op te kunnen lossen. EFT blijft met deze aanpak even effectief.

Fysieke werking van EFT

Bij EFT is het uitgangspunt dat klachten ontstaan door een disbalans in het (energetische) lichaam. Als we in balans zijn, stroomt onze energie vrij door het lichaam. We voelen ons dan gelukkig en mentaal sterk. Door vervelende ervaringen die indruk op ons maken, zoals stress, angst, trauma, schrik, verdriet, verlies, raken we tijdelijk uit balans. Onze energie blokkeert dan ergens in het lichaam. Vaak is dit voelbaar als hoofdpijn, een knoop in de maag, druk op de borst, brok in de keel. Als we die blokkades niet of onvoldoende opruimen, kunnen we die in toekomstige situaties opnieuw voelen. In bovenstaand voorbeeld is dat de knoop in de maag door de presentatie op werk. Met EFT los je enerzijds de emotie op en anderzijds ruim je deze energetische blokkades op. Zo kan de energie weer vrij door het lichaam stromen en verdwijnt het fysieke ongemak.

Fysieke reacties bij EFT

Tijdens het kloppen, kun je fysieke reacties vertonen. Dat is normaal en het verdwijnt ook vanzelf weer. Dat komt omdat je de energiestroom op gang brengt. Enkele bekende reacties zijn:

  • gapen
  • boeren
  • vochtige ogen
  • tintelend gevoel in het lichaam
  • moe worden of juist energieker

Bijwerkingen van EFT

EFT is, mits goed uitgevoerd, een zeer veilige methode die geen nadelige bijwerkingen kent. Heb je echter een diagnose van en/of ben je eerder behandeld voor een persoonlijkheidsstoornis, waanbeelden, psychose, dementie, delirium, verstandelijke beperking, autisme of suïcidale neigingen? Dan raad ik een (andere) EFT-behandelaar aan die beschikt over de specifieke kennis en vaardigheden die voor de begeleiding hiervan noodzakelijk zijn.

Meer lezen

Hoe werkt EFT?

Door een combinatie van acupressuur en focustechnieken te gebruiken. EFT combineert hiermee Oosterse en Westerse inzichten. Feitelijk kalmeert EFT de automatische stressreactie van het lichaam, de fight-flight-freeze respons…

LEES VERDER >

Onderzoek naar EFT

Er is veel onderzoek naar EFT gedaan. Dr. Peta Stapleton is een van deze onderzoekers. Van origine is ze klassiek geschoold klinisch psycholoog die eerst sceptisch was over EFT, totdat ze de resultaten zag…

LEES VERDER >