Over EFT

EFT is een veilige en eenvoudig te leren manier om klachten en problemen op te lossen of te verlichten. We kloppen op specifieke acupunctuurpunten (zonder naalden en over de kleding heen). Dit ontspant het lichaam voelbaar en maakt het hoofd leeg van gedachten. Terwijl we kloppen, focussen we op een probleem of klacht (stressveroorzaker). Dit doen we aan de hand van een herinnering, gevoel of beeld. Met focustechnieken maak je contact met die ervaring, zodat je die in het hier en nu weer kunt voelen. Onderwijl kalmeren we de stressreactie die dit in het lichaam oproept, met de kloptechniek. Zo ‘leren’ we ons systeem om de spanning die gekoppeld is aan de herinnering, los te laten. Vaak voelen mensen zich na een EFT-sessie kalmer en lichter.

Stressverlagend en lost klachten op

EFT kalmeert je hele systeem. Vaak is dat ook voelbaar tijdens de sessie. Hoofd en lichaam kunnen ontspannen waardoor mentaal en fysiek herstel in gang wordt gezet. Je leert het bij jezelf toe te passen, zodat je het ook zelf in toekomstige situaties kunt gebruiken. Tijdens een EFT-sessie gaan we op zoek naar de kern van het probleem of de klacht en zetten we EFT-technieken in om het op te lossen. Soms kan dat binnen één afspraak en soms zijn meerdere afspraken nodig. Dat is afhankelijk van de persoon en de aard van de klacht.

Waarvoor gebruik je het?

EFT is bruikbaar voor elk probleem waar spanning of stress op zit. Denk hierbij aan: belemmerende overtuigingen, ondermijnende gedachten, burn-out, overspannenheid, slapeloosheid, angsten, paniek(aanvallen), licht depressieve gevoelens, nek- / schouder en hoofdpijnklachten, verdriet, rouw, boosheid, en meer. EFT werkt ook als je niet weet waardoor het probleem of de klacht veroorzaakt wordt. Vaak ligt een onbewust opgeslagen ervaring ten grondslag aan een klacht. We hebben immers meer ervaringen onbewust opgeslagen in ons brein, dan bewust. Tijdens een EFT-sessie gaan we op zoek naar de achterliggende oorzaak. Het kan zijn dat die door de kloptechnieken en vraagstelling toch naar boven komt als actieve herinnering. Soms is dit niet het geval en dan werken we aan de klacht, zonder de oorzaak te weten. Het is dan veelal alsnog mogelijk om de klacht op te lossen of te verminderen.

Hoe werkt het precies?

Een voorbeeld. Je wordt als kind op school door de klas uitgelachen, omdat je struikelt tijdens een spreekbeurt. Je wangen worden knalrood, je adem stokt en je voelt een knoop in je maag. Deze ervaring heeft veel indruk op je gemaakt. Je hebt er thuis nooit over verteld, uit schaamte. In je brein wordt deze ervaring opgeslagen, samen met de emoties die je erbij voelde. Wanneer die ervaring vervolgens niet goed wordt verwerkt, blijft de koppeling tussen de ervaring en de emotie actief. Je kunt dan in een toekomstige vergelijkbare situatie die zich voordoet, ineens dezelfde emotie voelen of reactie vertonen. Jaren later vraagt iemand je om een presentatie te geven op werk voor al je collega’s. Je adem stokt bij het horen van dit voorstel en je voelt een knoop in je maag, een lichte paniek komt op. Verstandelijk snap je niet goed waarom je dit voelt, want je weet dat je met jouw kennis best een goede presentatie kunt neerzetten. Je brein heeft de herinnering van vroeger geassocieerd met de situatie van nu. En aangezien de ervaring toen niet goed is verwerkt, is de herinnering (uitgelachen door de klas) een trigger geworden voor de emotie (stress, paniek) die eraan gekoppeld is. Ook de fysieke beleving (knoop in de maag, stokkende adem) wordt opnieuw getriggerd. Met EFT koppelen we de trigger en emotie los van elkaar, waardoor je dit patroon doorbreekt. Je systeem wordt als het ware gereset. De herinnering aan de gebeurtenis blijft, alleen de negatieve lading en fysieke uiting verdwijnt.

De kloptechniek

We kloppen met onze vingertoppen op acupunctuurpunten die dicht onder het huidoppervlak liggen. Op die manier hebben we direct (en zonder naalden) toegang tot de energiebanen (meridianen) die door ons lichaam lopen. Het kloppen doe je bij jezelf over de kleding heen en ik klop (op mezelf) met je mee, zodat je er niet over na hoeft te denken en mij alleen maar hoeft te volgen. De kloppunten die ik gebruik tijdens een EFT sessie, vind je in dit overzicht EFT kloppunten.

eft kloppunten
klik op de afbeelding voor alle kloppunten

Voordelen

 • Werkt direct (voelbaar) stressverlagend
 • Neutraliseert negatieve emoties
 • Buigt belemmerende overtuigingen en gedachten om
 • Eenvoudig op jezelf toe te passen in iedere situatie
 • Effectief en snel werkend met blijvend resultaat
 • Geen bijwerkingen of nadelige effecten

Effect op stress en angst

Uit onderzoek blijkt dat EFT onze hersenactiviteit beïnvloedt. Tijdens en na een EFT-sessie worden andere type hersengolven gemeten. We zien dat de Alpha-golven (vergelijkbaar met een licht meditatieve staat) significant verhogen, terwijl de Beta-golven (cognitief denken, piekeren, overwegen) drastisch afnemen. Hierdoor kom je meer in contact met je onderbewustzijn. En daar liggen nu precies de oplossingen en antwoorden waar we cognitief niet bij kunnen. Verder zien we een effect van EFT op de productie van verschillende stoffen in het lichaam, zoals een verlaging van het stresshormoon cortisol en invloed op verschillende neurotransmitters (een signaalstof / communicatiemiddel van de hersenen). Neurobiologisch onderzoek toont aan dat verschillende hersengebieden, zoals de amygdala, de prefrontale cortex en de hippocampus betrokken zijn bij het ontstaan en uitdoven van angst. De neurotransmitters gamma-aminoboterzuur (GABA), serotonine (5HT) en glutamaat spelen een belangrijke rol bij de regulatie van angst. Tijdens het toepassen van EFT wordt de productie van glutamaat (dat zorgt voor angstgevoelens) onderbroken. Tevens wordt er GABA aangemaakt (vermindert stress en bevordert gevoel van rust) en serotonine (bevordert geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie en seksuele activiteit).

eft en het brein

Blijvend resultaat

Bij spanning/gevaar zendt de Amygdala in ons zoogdierenbrein (ook emotionele brein genoemd) een signaal uit en activeert het reptielenbrein voor onze overlevingsinstincten. Als deze dreiging aanhoudt of regelmatig terugkeert, kan de Amygdala gevoelig worden voor prikkels die gerelateerd lijken aan deze situaties en blijft een waarschuwingssignaal worden uitgezonden, terwijl we feitelijk niet (meer) in gevaar of spanning verkeren. Er zijn zenuwbanen ontstaan die de dreigende gebeurtenis hebben gekoppeld aan overlevingsreacties/emoties. EFT doet twee dingen: het kalmeert de Amygdala en stopt hiermee het waarschuwingssignaal én het neutraliseert de koppeling (ingesleten zenuwbaan) tussen de trigger (herinnering uit het verleden) en de emotionele respons (inclusief de fysieke uiting hiervan). Daarom is het resultaat van EFT blijvend en kun je hiermee nieuw gedrag, nieuwe (positieve) gevoelens en gedachten gaan ervaren in een vergelijkbare situatie.

EFT en traumaverwerking

EFT is zeer effectief voor het verwerken van impactvolle gebeurtenissen en trauma. Er heeft veel onderzoek plaatsgevonden naar het effect van EFT op PTSS (posttraumatische stressstoornis). Aangetoond is dat EFT vaak sneller effect heeft dan reguliere behandelingen en blijvend positief resultaat laat zien (nauwelijks terugval). Daarnaast kan EFT soms een ingang bieden, wanneer andere behandelmethodes niet ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer er geen herinnering is aan het trauma, maar wel een weten of vermoeden dat het heeft plaatsgevonden. EMDR is in zo’n situatie bijvoorbeeld niet haalbaar, omdat de herinnering juist het startpunt van de EMDR-sessie is. Met EFT werkt dat anders. We starten met wat er wél is. De EFT kloptechniek kan ervoor zorgen dat de emotie en spanning rondom het trauma dermate daalt, dat het ‘veilig’ genoeg voelt voor jouw systeem om de herinnering toe te laten. Verder is er bij het werken met trauma, altijd een risico op hertraumatisering. Bij trauma werken we met EFT daarom met een (andere) specifieke werkwijze die het trauma op zeer milde wijze stap voor stap benadert. Het is namelijk niet nodig om het trauma in alle heftigheid te moeten herbeleven, om het op te kunnen lossen. EFT blijft met deze milde aanpak even effectief.

Fysieke werking EFT

Het uitgangspunt van EFT is dat klachten ontstaan door een disbalans in het (energetische) lichaam. Als we in balans zijn, stroomt onze energie vrij door het lichaam. We voelen ons dan gelukkig en mentaal sterk. Door vervelende ervaringen die indruk op ons maken, zoals stress, angst, trauma, schrik, verdriet, verlies, raken we tijdelijk uit balans. Onze energie blokkeert dan ergens in het lichaam. Vaak is dit voelbaar als hoofdpijn, een knoop in de maag, druk op de borst, brok in de keel. Als we die blokkades niet of onvoldoende opruimen, kunnen we die in toekomstige situaties opnieuw voelen. Met EFT los je enerzijds de negatieve emotie op en anderzijds ruim je deze energetische blokkades op. Zo kan de energie weer vrij door het lichaam stromen en verdwijnt het fysieke ongemak. Tijdens het kloppen, kun je ook fysieke reacties ervaren. Dat is normaal en het verdwijnt ook vanzelf weer. Enkele bekende reacties zijn:

 • gapen
 • zuchten
 • boeren
 • vochtige ogen
 • tintelend gevoel in het lichaam
 • moe worden of juist energiek voelen

Psychiatrische diagnose?

Ben je gediagnosticeerd met en/of ben je behandeld voor een persoonlijkheidsstoornis, waanbeelden, psychose, dementie, delirium, verstandelijke beperking, autisme, suïcidale neigingen of (manisch) depressiviteit? Dan raad ik een (andere) EFT-behandelaar aan die beschikt over de specifieke kennis en vaardigheden die voor de begeleiding hiervan noodzakelijk zijn.

Logo Stichting EFT

Aangesloten lid
Verenigt  EFT Professionals in Nederland en Vlaanderen.

EFT International Logo

Aspirant lid – certificeringstraject
Waarborgt de kwaliteit van EFT Professionals internationaal.