Hoe werkt EFT?

Door een combinatie van acupressuur en focustechnieken te gebruiken. EFT combineert hiermee Oosterse en Westerse inzichten. Feitelijk kalmeert EFT de automatische stressreactie van het lichaam; de fight-flight-freeze reactie van het sympatisch zenuwstelsel. Door het kloppen op acupunctuurpunten op het gezicht en bovenlichaam (over de kleding heen), wordt een kalmerend signaal naar de hersenen gestuurd. Het lichaam ontspant zich letterlijk, stresshormonen dalen meetbaar. Vaak is deze ontspanning al na enkele kloprondes voelbaar in het lichaam. De combinatie van acupressuur met de focustechnieken maken EFT zo effectief.

Focus op het probleem

De focustechieken (visualiseren en woordgebruik) zorgen voor de link met de klacht of het probleem. Dit werkt door korte zinnetjes te zeggen die betrekking hebben op dit probleem tijdens het kloppen op de acupunctuurpunten. De EFT begeleider helpt hierbij, zodat je niet hoeft na te denken over de techniek. De kracht zit ‘m juist in de combinatie van de focus op het probleem, terwijl we al kloppend een kalmerend signaal naar hersenen sturen. Dat zorgt ervoor dat de negatieve lading van het probleem verdwijnt.

Kloppunten EFT

Bij EFT maken we gebruik van acupunctuurpunten waarop we kloppen met de vingertoppen. We gebruiken deze specifieke punten, omdat zich hier kruispunten bevinden van energiebanen (meridianen) die vlak onder onze huidoppervlakte liggen. Daardoor hebben we via deze punten direct toegang tot de energiebanen. De kloppunten voor EFT zijn: zijkant hand, bovenkant hoofd, begin wenkbrauw, zijkant oog, onderkant oog, onder de neus, kin, onder begin sleutelbeen, onder de arm, bovenhoek nagel duim, bovenhoek nagel wijsvinger, bovenhoek nagel middelvinger, onderkant hoek nagel ringvinger en weer bovenkant hoek nagel pink.

Man waarop kloppunten EFT zijn afgebeeld

Effect op stress en de hersenen

Door het kloppen op de meridianen oefenen we direct invloed uit op de hersenactiviteit. Tijdens biofeedback waargenomen hersenmetingen tonen aan dat na toepassen van EFT de hersengolven de hersengolven veranderd zijn. De golven die vergelijkbaar zijn met een meditatieve staat verhogen significant, terwijl het cognitief denken (piekeren, overwegen) afneemt. Je komt als het ware meer in contact met je onderbewustzijn, je intuïtie versterkt. En daar liggen nu juist de oplossingen of antwoorden waar we cognitief niet makkelijk bij kunnen.

 

Verschillende vormen

Doordat veel informatie over EFT gratis verkrijgbaar is en mensen hier in hun enthousiasme mee aan de slag zijn gegaan, zijn er inmiddels vele varianten op EFT ontstaan. Ook kan een EFT afspraak per professional verschillen. Deze EFT spin-offs hebben de bedenker van EFT ertoe geleid om een standaard te formuleren met specifieke richtlijnen om aan te voldoen. Ik heb gekozen me te scholen volgens deze Gold Standard (Official) EFT van Gary Craig.

Meer lezen

Wat is EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Het is eenvoudige methode die we gebruiken om ongewenste negatieve emoties los te koppelen van vervelende ervaringen uit het verleden. Dat doen we door…

LEES VERDER >

Onderzoek naar EFT

Er is veel onderzoek naar EFT gedaan. Dr. Peta Stapleton is een van deze onderzoekers. Van origine is ze klassiek geschoold klinisch psycholoog die eerst sceptisch was over EFT, totdat ze de resultaten zag…

LEES VERDER >